Va fan ska man med en iPad till egentligen??

Den frågan har jag fått hur många gånger som helst. "Ja va fan tror du du!" vill jag svara varje gång men det kan nog verka lite otrevligt.

Det var samma snack när iPod Touch och iPhone kom. Vad ska du med den till egentligen? Egentligen är det ganska svårt att komma på direkt exakt vad man ska ha den den till, iPad alltså. Och när man inte har kommit på den perfekta förklaringen så tror de flesta att det inte finns någon användning av den. Det har gjort mig ganska irriterad eftersom jag använder den mer än den bärbara datorn på kvällarna, på många sätt kan den gott o väl ersätta laptopen... men inte på allt såklart. Men på ett par "Key Functions" så fungerar den faktiskt bättre än en dator, enklare än en dator men större än en mobil. Precis vad den är tänkt att vara. Jag tänkte nu visa vad jag använder den till.

 

Surfning


Det är utan tvekan skönare att sitta med iPaden i knät och surfa istället för en laptop som utsöndrar en massa värme, och som dessutom har ca 3h livslängd innan den vill laddas igen, visst netbooks orkar med lite längre men de är lika stora som en iPad ^^ Med en batteritid på 10-12 timmars surf behöver man inte ladda den varje kväll. Jag laddar den var tredje kväll ungefär, om det inte spelas intensivt dårå. Multi Touch i Safari är bara det guds gåva till tekniknörden.

 

Studiehjälpmedel


Under den senaste tentaperioden bytte jag ut datorn mot iPad för det enda jag använde datorn till var att kolla tentor och föreläsningar på pdf-filer, behöver inte ha med en hel dator bara för det, som verkligen inte orkar med en heldags studier på en laddning. Multi Touch även här fungerar som en dröm med pinch in/out zoom.

 

Korsord

Ja varför inte? Fungerar klockrent, tillgång till massvis med olika korsord, kan köpa nya och vara med i tävlingar, slippa köpa nya tidningar o så liksom!

 

TV-tablå


Vad är det på tv just nu? Slippa gå upp ur soffan och in på tv.nu för att kolla, går tom fortare än Text-TV. TV.nu's app till iPad är mycket bra. På 3 sekunder ser du de vanligast kanalernas program för dagen.

 

Streama TV


Många tv-kanaler går att streama på internet, och likaså på iPad och iPhone. Kanoners, behöver inte gå in djupare på detta.

 

IMDB


Imdb på iPad är mycket lättanvänt och trevligt. Vill man kolla upp en film eller skådespelare så är man ett klick ifrån.

 

Youtube


Helt enkelt Youtube anpassat för iPad.

 

Läsa E-böcker


Så kallade tablets kallas ofta för läsplattor i folkmun. Sen är frågan hur mycket böcker folk egentligen läser på sina plattor, men vill man det, ska man göra det på iPad. Högupplöst skärm och du kan ändra typsnitt, teckenstorlek och ljusstyrka på skärmen direkt uppe i högra hörnet.

 

Kalender


En mycket användbar kalender finns inbyggd. Du kan se både i veckovy, månadsvy och enbart för en dag.

 

Bilder


(pappa i sommarstugan på julafton, taget med iPhone 4)


En av huvudfunktionerna enligt Apple, att titta och dela med sig av sina bilder. Bläddra bland dina album genom att svepa åt höger och vänster eller ställ in ett bildspel med valfri musik. Du kan även enkelt maila bilder till dina kontakter.

 

E-post


Självklart finns det en mycket kraftfull mailapp som heter just Mail. Finns inget att klaga på, ställ in ditt googlekonto på en minut så är det klart.

 

Nyheter


Det finns massvis med nyhetsappar och det fungerar utmärkt att besöka deras hemsidor också. Men de som är skräddarsydda för iPad är grymma. Några som verkligen vet hur man gör är CNN. Svenska nyhetssidor får gärna se och lära.

 

Kartor



Google Maps är underbart både på webben och mobilen, och även i iPad. Vägbeskrivningar går att få till i stort sett överallt. Kanon att ha med i bilen istället för en karta i papper.

 

Styra datorn från soffan


En lite nördigare användning är ju att styra datorn helt o hållet från soffan. Enklare än att sitta vid datorn? Nej inte direkt men det kan vara trevligt att kanske byta låt på Spotify eller höja/sänka volymen på filmen man spelar upp.

 

Spel


Och den största användningen jag har av iPad är faktiskt att spela på den. Otroligt mycket spel finns att ladda ner och vissa håller riktigt läcker grafik.

 

Spela musik


Självklart finns det en inbyggd iPod också. Spela all din musik du vill ta med. Sen finns ju även Spotify för er som har Premium-konto.

 

Extern bildskärm



Det finns appar som gör att man kan använda sin iPad/iPhone/iPod Touch som en extern skärm. Släng på Spotify på iPaden och ta med den till soffan så kan man styra allt därifrån. Eller om man är lite mer kreativ, flytta över alla verktyg i Photoshop till den lite midnre skärmen vid sidan av så den stora får maximalt med utrymme för bilden.

 

 

Det var ju lite saker som jag använt iPaden till, det finns mycket mer. Det kan vara svårt att sätta fingret på vad den egentligen är tänkt att fungera som. Men med de 50000+ appar för iPad som finns i App Store nu så kan man göra i princip vad fan som helst.

 

Släng gärna en kommentar för ta inte för vana att det blir såna här långa inlägg varje gång framöver =)


Kommentarer
Postat av: mange

Fint, vissa grejer ser ju onekligen lite coola och nyttiga ut =) men det mesta kan du väl redan göra från soffan med din iPhone och dessutom vart du vill även där du inte har wifi?

2010-12-26 @ 22:56:16
URL: http://motownjunk.blogg.se/
Postat av: macky

jo precis, helt klart, det kan man men det blir en helt annan upplevelse med den större skärmen, att gå från Safari på iPad till iPhone blir faktiskt ganska trist =P

2010-12-26 @ 22:58:37
Postat av: mange

huvudsaken att du är nöjd med den macke =)

2010-12-26 @ 23:03:51
URL: http://motownjunk.blogg.se/
Postat av: macky

I am =)

2010-12-26 @ 23:15:52
Postat av: Gustav Strömberg

Nice, nu blir jag med sugen, särskilt de senare grejerna, som extern skärm, nyhetsappar osv...

2010-12-27 @ 11:46:09
Postat av: Elin

Ok om man har mycket pengar och vill ha en softare grej än laptopen att surfa med och tycker att iPhone är för liten. Men för de flesta inte riktigt värt pengarna.

2010-12-27 @ 14:50:30
URL: http://bloggtips.theinformationguru.com
Postat av: H.S

You are so right...! Go Mackan go...!

2010-12-27 @ 17:12:05
Postat av: Lukas

Mycket bra beskrivning av vad fan man skall ha en iPad till..!



Mange: det går inte att jämföra iPhone och iPad i det hänseendet :)

2010-12-28 @ 23:04:57
URL: http://swepad.se
Postat av: Rudi

iPhone? iPad? Nej tack!

2010-12-28 @ 23:58:11
Postat av: kjell svensson

ipaden ,

bästa farsdag present jag någonsin fått,

kan ju förstora texten o kolla tv program o alla play tv,

perfeckt till en gubbe på 65,

mvh,kjell

2010-12-29 @ 03:54:58
Postat av: Zymondee

Jag vill bara tillägga att det är även många andra appar som inte finns på någon annan plattform och som är helt fantastiska. T ex vissa musikprogram. Producer, Nano Studio, thumbjam mfl. iPad precis som iPhone visar framtid och det är inte alla som hänger med helt enkelt. Det är bara att le :-D

2010-12-29 @ 20:29:03
Postat av: Perra

bra beskrivning av paddan,

Vore roligt att läsa mer om hur du kopplar upp dig mot övriga maskiner i hushållet - kör filebrowser till homeservern mm.

Har du förslag på en bra RSS-läsare?

per

2010-12-31 @ 08:53:33
Postat av: Macky

Jag har tankar på att köra på AirPlay sen när den nya AppleTV kommer. Just nu har jag inte särskilt mycket koppling mellan andra maskiner. RSS är något jag inte gett mig inte på än faktiskt..

2011-01-01 @ 13:24:03
Postat av: Digitalfarm

Det var bra tips för mig som ärligt talat verkligen grubblat vad fan man ska ha plattan till. Men nu blev jag sugen på att köpa

2011-01-10 @ 14:58:06
URL: http://digifarm.blogspot.com
Postat av: Macky

skönt att höra =)

2011-01-14 @ 23:28:54
Postat av: Anonym

Underbart inlägg! Har också fått denna frågan flera gånger, och hatar den!



2011-04-23 @ 18:08:21
URL: http://surfplattor.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0